FOTIS KOUTSOTHODOROS

 • 27
  Mart
  2019
  Podgorica, Crna Gora
  sala biblioteke Radosav Ljumović
  08:00 pm - 09:00 pm

  Free Entry

Fotis Koutsotodoros je rođen u Lamiji, Grčka, i studirao je gitaru kod D. Kontođanisa i Kostasa Kociolisa na Konzervatoriju u Lamiji i Atini.
Diplomirao je na Univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, Austrija, gdje je i magistrirao. Zajedno sa muzičarima M. Zajdel (gitara) i J. Hubšer (odsek za staru muziku), po preporuci univerziteta, dobio je nagradu za diplomca godine (Wurdigungpreis) od Ministarstva umjetnosti i nauke Austrije. Ova nagrada je tada bila po prvi put dodijeljena gitaristi ove obrazovne institucije. Takođe je pohađao kurseve kod muzičara kao što su S. Fontaneli (dirigent savremenog orkestra Mocarteum), Leo Brauer, E. Fisk i M. Barueko.

Već od najranijeg uzrasta, učestvovao je u nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja, osvojivši 14 međunarodnih nagrada kao gitarista i kompozitor. Snimio je kompakt disk na kome se nalaze i djela muzičara kao što su V. Asensio, M. Ljobet, R. Žerar, E. Puhol, A. Hoze, sonate za gitaru H. Turine, H. Rodriga, M.C. Tedeska, M.M. Ponsea i komade za violinu i gitaru N. Paganinija (uključujući trio za gitaru, violinu i violončelo), Rosinjanu, M. Đulijanija, 36 kaprisa L. Lenjanija i transkripcije baroknih kompozitora kao što su G. F. Teleman, Ž. Difli, Đ.A. Brešanelo, na instrumentima iz tog perioda. Njegova obrazovna djelatnost uključuje dugogodišnju saradnju sa muzičkim institucijama Soluna, Lamije i Kavale, kao i predavanja na tribinama sa temom gitare i kamerne muzike. Mnogi od njegovih studenata osvajaju iz godine u godinu nagrade na prestižnim takmičenjima. Važan dio njegovih aktivnosti je izvođenje repertoara za gitaru na instrumentima iz doba baroka, klasicizma i romantizma, sa posebnim naglaskom na djela ranog romantizma. Od 2014. godine, osnivač je i umjetnički direktor Međunarodnog gitarskog festivala u Solunu.

Program

1.Jacques Duphly (1715 – July 15, 1789) La Pothuin (Trans. F.Koutsothodoros)
2. Antonio Jose( 1902-1936) Sonata
3. Giulio Regondi (1823-1872) Introduction e caprice op. 23
4. Fotis Koutsothodoros
Fantasia nr 1
Soneto nr 2
Fantasia nr 2